fredag 27 januari 2012

Projektet

Imorse vi frukosten;

Jag bär in dagens frukost som idag severas i ett par gröna Jelly Bean uppläggningsskålar samt på min gamla fasters assietter från 1950.
Daniel: Va? Varför äter vi på detta porslinet?
Jag: Ja, det var det enda som var rent.
Daniel: Du kanske skulle satt igång diskmaskinen igår... (dröjande)
Jag: Mmmm
Daniel: Ja jag har ju satt igång och tömt den hela veckan.
Jag: Mmmm. Har du märkt något annat konstigt här hemma denna veckan?
Daniel:.... Det har varit jäkligt stökigt i köket.
Jag: Något annat?
Daniel: ....du har inte bäddat på hela veckan...eller dragit upp rullgardinen...

fortsättning följer...

Precis! Detta har varit mitt lilla projekt! Missförstå mig inte, jag vill inte sätta åt någon eller mästra på något sätt. Jag vill helt enkelt inte vara den sura gnällkärring jag varit på sistone.

I söndags efter lite gnälling tänkte jag om. Jag ville så gärna visa på alla små saker som faktiskt görs här hemma samtidigt som JAG SJÄLV behöver ta ett steg tillbaka och sluta vara så förbannat petig. Face it, jag älskar att städa och ha det snyggt men det betyder inte att jag har mandat att tro att alla runt mig tänker likadant. Alltså, projektet skulle gå ut på att helt enkelt inte gör ett skit denna veckan och sedan ta resultatet som det blev. Det gick lysande. Jag har mått bra av att inte göra något även om jag verkligen fått anstränga mig för att inte se saker som bara jag ser (typ strumpor på golvet, väskor i hallen, äggskal i vasken, obäddad säng, vissna blommor, dammråttor på golvet and so on). Mycket nyttigt! Det har visat sig att saker blir gjorda även om de inte blir gjorda exakt på mitt sätt eller exakt när jag vill.

Jag vill inte med detta ta på mig de feministiska strumporna eftersom jag vet att detta inte är ett genusproblem (har ganska många tjejkompisar som är helt avslappnade i städningsfrågan), utan jag ville göra oss båda uppmärksamma på att det blir mycket bättre om vi förstår hur hemmets sysslor sker/inte sker. Ni kan tycka att detta var ett taskigt eller rent ut sagt jävligt idiotiskt sätt att visa detta på men det blev bra. Så här fortsatte nämligen diskussionen;

Jag: Jag vill inte vara gnällig mer. Kan vi inte prioritera områden här hemma som vi hjälps åt att hålla iordning och kanske skita i resten om vi inte ska ha folk hemma?
Daniel: Då tycker jag att vi ska ha köket och tv-rummet städat, så struntar vi i att bädda. Det är väl bara fåglarna som ser det ändå.
Jag: Åsså kan jag väl få städa?
Daniel: Inga jävla tulpaner bara!

Vi forsätter ut i köket.

Jag: Asså dessa jäkla skruvar som jämt lossar från kökslådorna. Nu är det fjärde denna veckan.
Daniel: Ja, som du kanske märkt har jag genomfört ett litet projekt här hemma denna veckan, jag har inte skött hantverkaruppgifterna....

ROLIGT, det har vi a i alla fall alltid!

5 kommentarer:

Johanna sa...

Hell yeah, bruden!!!! Hahaha

kicki sa...

Heja Maria!!!!!!! Håller på dej ❤❤❤

Kiki sa...

Hihi! Så bra det blev!!! kramis <3

Sofia sa...

Härligt Maria!! Du kan ju testa att köra projektet en hel höst, jag lovar, det ger resultat du aldrig kunnat drömma om!! Med viss risk för en utbränd sambo som varken har ork eller tid att ge massage, för det är dags att hänga tvätt.. ;)

Johanna sa...

Haha..kan inte låta bli att kommentera då detta har varit en tanke hos mig länge....men har inte vågat! Jättekul och modigt av dig och jag hade önskat jag med kunde skita i allt för 1 vecka....Hohoho..hur skulle här se ut??? Total kaos men kanske det hade fått min familj att förstå att mamma inte fixar allt, jämt, jämt, jämt....Kanske skulle ta mod och testa.... :) Tack för inspiration....